Quantcast
Channel: Bokhandlarn möter...
Viewing all 732 articles
Browse latest View live

Augustpriset 2019, nomineringar

$
0
0
Augustprisjuryn har nominerat följande till Augustpriset. Glädjande nog blev Marit Kapla nominerad med boken Osebol. Av de som nominerats som årets fackbok var de flesta redan förhandstippade. Vinnarna utses på Augustgalan i Stockholm den 25 november.

Nominerade till årets svenska skönlitterära bok:

Osebol av Marit Kapla
Barnet av Olivia Bergdahl
Väderfenomen av Anna Fock
Odenplan av Daniel Gustafsson
W av Steve Sem-Sandberg
Testamente av Nina Wähä

Nominerade till årets fackbok:

Strindbergs lilla röda av Alexandra Borg & Nina Ulmaja
Nobel av Ingrid Carlberg
Världens yttersta platser av Peter Handberg
Bin och människor av Lotte Möller
Jag vill sätta världen i rörelse av Anna-Karin Palm
Ålevangeliet av Patrik Svensson

Nominerade till årets barn- och ungdomsbok:

Sen kom vintern av Per Gustavsson
Mitt storslagna liv av Jenny Jägerfeldt
Vänta på vind av Oskar Kroon
Tiger, tiger, tiger av Åsa Lind och Joanna Hellgren
Jordgubbsbarnen av Sara Olausson
Dyksommar av Sara Stridsberg och Sara Lundberg

Åsa Hellberg, Välkommen till Flanagans

$
0
0

Ny romanserie med drama, kärlek och intriger. På hotell Flanagans i London kan allt hända. Här möts 1960-talets jetset, aristokrater och affärsmän, och att inte få en inbjudan till Lindas Lansings mytomspunna fester är en katastrof. Men Linda är i grund och botten en främmande fågel i denna värld. Hon är från början en enkel flicka från Fjällbacka, och hennes intrigerande kusiner anser att hon borde sälja hotellet till dem och återvända till Sverige. Trots att många år har gått sedan Linda ärvde Flanagans är hon fortfarande inte accepterad, och nu tvingas hon än en gång kämpa mot sina fiender för att behålla faderns livsverk. Linda är beredd att strida för Flanagans, men undrar plötsligt om det är värt uppoffringarna. Är hon verkligen lycklig?

Åsa Hellberg växte upp i Fjällbacka men bor sedan länge i Stockholm. Hon debuterade 2009 med den självbiografiska romanen "Casanovas kvinna" och har därefter skrivit en lång rad feelgoodromaner, bland annat succétrilogin om Sonja. Åsa Hellbergs böcker är fartfyllda, varma och humoristiska med en seriös underton. Hon vet att hon vill skriva underhållande berättelser om människor som trots sin mogna ålder inte alltid är så säkra på sig själva. Det finns mycket att omvärdera efter femtio: Är det så här jag vill leva? Blir jag lyssnad på? Får jag det jag behöver? Vill jag ha den här relationen? Är det möjligt att börja om? Frågor som dessa är centrala i Åsa Hellbergs författarskap.

Sagt om boken
”Det finns vissa böcker man bara sugs in i direkt. Åsa Hellbergs Välkommen till Flanagans är en sådan bok. Längtar så efter nästa del!!” - Bokmoster

”Det har gått några dagar sen jag slog ihop boken… WOW! Jag tänker inte recensera, mer än att säga till er att detta är en bok som absolut inte går att lägga ifrån sig förrän sista sidan är utläst och att du då blir galen eftersom du absolut inte ville lämna Fjällbacka eller London!” - Kustboktanten

”Hellbergs senaste bok är en riktig feel goodpralin. Som en blandning mellan hennes Sonja-böcker och SVTs tv-serie ”Vår tid är nu!” - Mediaknarkarn

”Åh nej, den är slut … Hade kunnat, och verkligen velat, sträckläsa den förra helgen men tvingade mig att hushålla med den så att den räckte hela veckan! Tack och lov att det är första delen i en serie - vill ha del 2 nu!" - Bokmalenmalin

"I välkommen till Flanagans öppnar Åsa Hellberg portarna till hotellet Flanagans. Hon bjuder samtidigt in till Fjällbacka och London 1949 och kring 1960. Och hon gör det så bra! Jag älskar kvinnorna på Flanagans, drivet i berättelsen, miljön och (sist men inte minst) omslaget!" - Bokenanna

Robert Wells, Blod, svett och toner

$
0
0

Robert Wells släpper nu boken som tar er med bland blod, svett och mängder av toner.

Med mer än 50 år vid pianot och på en resa från lastbilsflak till utsålda arenor. Ekonomiska floppar blandat med stora succéer, tv-serier och utsålda hus. Hur bråk med lärare blev starten av idén till "Rhapsody in Rock". Om konsten att vara entreprenör, kapellmästare och företagsledare i en bransch helt utan fallskärmar.

- Det är ett större jubileumsår för mig med 50 år vid pianot och 30 år med "Rhapsody In Rock". I nya boken tar jag upp många minnen och ideér runt musiken. Möten med publik, vänner, musikanter, roddare och artister. Lite som en berg- och dalbaneberättelse i en musikers huvud, säger Robert Wells.

Ett antal signerade ex finns att köpa.

Augustin Erba, Snöstorm

$
0
0
Foto Sara McKay
Tomas sitter på ett tåg mitt i Sverige när en snöstorm bryter ut och stoppar all tågtrafik. På väg mot restaurangvagnen hör han någon ropa hans namn, och plötsligt kommer allt tillbaka. Det är Livli, hans stora ungdomskärlek. Hon som en gång krossade hans hjärta.

"Snöstorm"är historien om Tomas och Livli, som möttes första gången när de var två unga studenter på en klaustrofobisk högskola. De brottas båda med svåra erfarenheter och utan att de själva förstår varför blir deras öden sammanflätade.

Augustin Erbas tredje roman handlar om kärlek och sorg, om minnen och lycka, om hur livet blev och hur det kunde ha blivit. Om de val vi gör som unga, och de val vi fortfarande har framför oss.

Augustin Erbaär författare och journalist. Han har skrivit två hyllade romaner – Ensamhetens broar om civilkurage och senast den episka familjekrönikan Blodsbunden. Han uppmärksammades för sina självutlämnande texter i antologierna Uppdrag: Pappa (2004), Uppdrag: Familj (2005) och Mor mamma morsan (2012). Senast utkom antologin Till min son – där kända pappor lyfter fram relationen mellan far och son och de band som finns mellan dem. Efter att ha arbetat på Sveriges Radio som producent på Sommar i P1 och som mellanchef på Ekot är han numera redaktör på Dagens Nyheter.

Sagt om boken
"En hjärtskärande överlevnadssaga av Augustin Erba", skriver Pia Bergström i DN här.

Karin Bojs, Klickad

$
0
0

Bästsäljaren Karin Bojs första deckare! Karin Bojs är välkänd som vetenskapsjournalist och författare till bland annat den Augustprisade fackboken Min europeiska familj: De senaste 54 000 åren. Nu har hon skrivit en deckare i vetenskaplig anda och det märks att Karin Bojs kan sin sak. Hennes förmåga att göra forskning och fakta lättillgänglig för den breda allmänheten kommer också väl till pass när hon skriver skönlitteratur.

Samma vecka som årets Nobelpristagare avslöjas hittas Doris träningskompis död. Doris är vikarie på en stor tidning och får i uppdrag att rapportera om Nobelprisen. Som vikarie måste hon leverera många klick på artiklarna, annars åker hon ut. Men Doris kan inte släppa väninnans död. Hon är övertygad om att det var mord, och hon är den enda som vill gräva i händelsen. Omgiven av forskare med stora egon, nya rön om schizofreni och kreativitet, en gåtfull systematränare, en hjälplös men genialisk bror och en fullständigt ouppfostrad labrador gör Doris vad hon kan för att hålla cheferna nöjda och ta reda på sanningen om väninnans död.



Karin Bojs arbetade under lång tid som vetenskapsredaktör på Dagens Nyheter. Hon är hedersdoktor vid Stockholms universitet och har fått flera stora priser för sitt arbete, bland annat från Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien och Nationalencyklopedin. 2015 belönades hennes bok Min europeiska familj med Augustpriset för bästa fackbok.


Se hennes hemsida här.

Article 0

$
0
0



 Hur låter skånska? Varför låter göteborgare goa och glada? Varför finns det över huvud taget dialekter? Och varför säger man i vissa delar av Sverige ett apelsin, när det borde heta en apelsin. Fredrik Lindströms 100 svenska dialekter är boken som tar dig med på en fängslande dialektresa, genom hela Sverige, från sydligaste Skåne via nordligaste Norrland till den svenska som pratas i Finland i dag.

Med boken kommer en ljudmodul som gör det möjligt att höra på hur en dialekt låter samtidigt som man läser om den. De hundra ljudproven ger läsaren en fascinerande upplevelse om hur olika det kan låta runtom i dagens Sverige. Boken är den första i sitt slag. Aldrig har det tidigare funnits en dialektbok som kan man både läsa och lyssna på!

Hos oss finns en bokdisplay som du kan testa och höra om du känner igen de olika dialekterna.  Bokdisplayen finns i Café Bokbiten.

En perfekt present!



Fredrik Lindström föddes 1963 och påbörjade efter studier i litteraturvetenskap och Nordiska språk sin doktorsavhandling i svensk språkhistoria. Men annat kom emellan, stå upp-framträdanden och Hassan i P3 bland annat, och han lade den akademiska karriären på is.

Många är de produktioner som Lindström sedan dess varit delaktig i. Ett axplock: Ingesson och Detta har hänt på SVT, Pentagon på TV4, På minuten i radion och Vuxna människor på bioduken. Hans långfilm, Känd från TV, som delvis utspelar sig i förlagsmiljö, hade premiär september 2001. Världens dåligaste språk, som utkom 2000, blev hans författardebut i bokform och fick mycket stor uppmärksamhet.

Utgivning:
Världens dåligaste språk (2000)
Vad gör alla superokända människor hela dagarna? (2001)
Jordens smartaste ord (2002)
Vem är Björn och vem är Benny och andra intressanta mysterier (2004) Jag är en sån som bara vill ligga med dig (2005)
Svitjods undergång och Sveriges fördelse (2006) Evolutionen och jag kommer inte överens (2010) När börjar det riktiga livet? (2011)

Topplistor för bokförsäljning, oktober 2019

$
0
0
Tio mest sålda skönlitterära böckerna – oktober 2019

1. (3) 1794 av Natt och Dag, Niklas
2. (Ny) Bergens stjärnor av Moyes, Jojo
3. (Ny) X sätt att dö av Ahnhem, Stefan
4. (Ny) Under nio nätter av Rudberg, Denise
5. (2) Hon som måste dö av Lagercrantz, David
6. (Ny) I hemlighet begravd av Sten, Viveca
7. (1) Den andra dödssynden av Guillou, Jan
8. (Ny) Bara lite till av Ahrnstedt, Simona
9. (Ny) Albino av Kallentoft, Mons & Karolina, Anna
10. (Ny) Julafton på den lilla ön i havet av Colgan, Jenny

Tio mest sålda fackböckerna – oktober 2019 

1. (2) Ålevangeliet : berättelsen om världens mest gåtfulla fisk av Svensson, Patrik
2. (Ny) Nobel : den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris av Carlberg, Ingrid
3. (Ny) I backspegeln – Min tid i Scania, Volkswagen och Wallenbergsfären av Östling, Leif
4. (9) Your best life av Dietz, Margaux
5. (3) Allt jag fått lära mig av Westover, Tara
6. (6) Skärmhjärnan : hur en hjärna i osynk med sin tid kan göra oss stressade, deprimerade och ångestfyllda av Hansen, Anders
7. (Ny) Lindas julbak av Andersson, Linda
8. (1) Mosleymetoden : gå ner i vikt och förbättra din hälsa med enkelt trestegsprogram av Mosley, Dr Michael
9. (Ny) Mannen som ordnade naturen : En biografi över Carl von Linné av Broberg, Gunnar
10. (Ny) Tre kvinnor av Taddeo, Lisa

Tio mest sålda barnböckerna – oktober 2019

1. (11) Sommarskuggan och halloween-buset av Mackic, Tina
2. (5) Trollet är inte hemma av Lerin, Lars
3. (1) Filmmysteriet av Widmark, Martin
4. (7) Gastar i Göteborg av Olczak, Martin
5. (Ny) Harry Potter och den flammande bägaren av Rowling, J. K.
6. (Ny) Mystiska skolan. Spökdiscot av Genar, Katarina
7. (4) Knacka på! av Tidholm, Anna-Clara
8. (Ny) Magisk december av Genar, Katarina
9. (Ny) Här kommer nya ambulansen av Norlin, Arne & Burman, Jonas
10. (Ny) Nikkis dagbok 13: Berättelser om en (INTE SÅ) rolig födelsedag av Russell, Rachel Renée

Siffra inom parentes var placering under september

Anton Sundin, Ormbunkar

$
0
0


Ormbunkar – upptäck, fascineras, odla Boken är en guidebok till ormbunkarnas botaniska och formskapande värld men också en handbok i konsten att odla dem. Det botaniska kapitlet ger
kunskap om arter och sorter med särskild tyngdpunkt på de härdiga sorter som är möjliga att odla i vårt klimat. Lär om ormbunkens historia och utbredning, botanik och arter, etnobotanik och folktro, the fern craze, ormbunksgalenskap, ormbunken i konst och inredning samt odlingsråd. Här finns roligt nyttigt vetande för trädgårdsentusiaster och designintresserade.

Trädgårdsmästaren och författaren Anton Sundin jobbar som trädgårdsingenjör. Han driver också ett företag med kursverksamhet, håller föreläsningar samt skriver. Anton har bland annat deltagit i arbetet med Trädgårdsboken om jord och nu boken om Ormbunkar.

Boken har fått ett enormt mediagenomslag och många tidningar menar på att just Ormbunkar kommer att vara årets trendväxt 2020.

Här kommer ett par länkar till TV4 Nyhetsmorgon och M-magasins roliga vinkel – Växten som gav kvinnor frihet.

TV4 Nyhetsmorgon, visades 30 september, se här

Hemtrevligt (Hus & Hems webbsida), publicerad 3 oktober, se här.

Anton kommer att delta på bokfestivalen i Sundsvall, Nationaldagen 2020.

Erika Enequist, Lena Hedman, Fjäll - våra skönaste turer till fots och på skidor

$
0
0


Erika Enequist
Lena Hedman
Älskar du fjällen? Eller är du sugen på göra din första tur i grönskande dalar, över mjuka fjällslätter eller upp till högfjäll med glaciärer och turkosa vatten? Då är detta boken för dig. Med personliga skildringar av fjällturer från Abisko i norr till Grövelsjön i söder tas läsaren med på upptäcktsfärd, oftast till fots och ibland på turskidor.

I ord och bild bjuds det på ovanliga vägval, fjällhistoria, skiftande naturtyper och en stark kärlek till den svenska fjällvärlden. I boken finns också praktiska tips kring boende, utrustning, mat och eldning och en liten lektion i fjällens flora och fauna. Genom att följa några enkla råd kan fjällsemestern göras helt utan klimatångest.

Författare och fotografer är Erika Enequist och Lena Hedman som båda bor i Jämtlandsfjällen. De har sedan mitten av 1990-talet skrivit om och fotograferat friluftslivet i magasinen Utemagasinet, Turist och Friluftsliv.

Lena Hedman

Bonddotter från jämtländska Ytterocke som tidigt började älska fjällen. Gick en konstskola i Stockholm, men valde skrivandet med utbildning på Journalisthögskolan. Flyttade upp till fjällen igen och har jobbat på allt från lokaltidning till magasin. Frilansar sedan 2002 och skriver bland annat om friluftsliv och fjäll i Utemagasinet och Turist. Fotograferar också. Har gett ut flera böcker, som Överlevnadsbok för glesbygdsbor och om det underfundiga språket jamska i boken Ymse. Mindre känd merit: Har spelat lokalrevy.

Erika Enequist

Fjällfrälst östgöte som flyttade till Jämtlandsfjällen 1991 och blev kvar. Friskvårdspedagog som alltid gillat att skriva och plåta – gled därför lätt in i magasinsvärlden. Har trivts med jobbet på småredaktioner som Utemagasinet, Sportfack och Friluftsliv med varierande arbetsuppgifter som redaktör och chefredaktör. Frilansar sedan 2014 i eget företag och avslutade 2018 en tvåårig konstutbildning. Mindre känd merit: var med i inspelningen av maffiafilmen A better tomorrow II i Hongkong 1987.

Sara Olsson, Martin Falkman, Dolt under jord

$
0
0
Martin Falkman
Sara Olsson
Jack Forsberg jobbar som naprapat. Livet är mest grått och han fyller det med tankar på döden. Ibland misshandlar han folk tillsammans med en kompis. Han har mörka fantasier om sina klienter och om människor han hittar online. Viktoria Nordström är handlingskraftig och på god väg mot en post som vd. Rutiner håller henne inom ramarna men hon är ensam och uttråkad. Genom en app möter hon ständigt nya män för att försöka släcka sin törst. När Jack och Viktoria först träffas har de helt olika agendor. Ingen av dem är förberedd på de krafter som deras möte väcker till liv. Dolt under jord är en psykologisk thriller om besatthet, drifter och begär och om hur långt en människa är beredd att gå för att känna sig accepterad och levande.

Sara Olsson
Jag är författare och litteraturvetare. Mitt specialområde är självbiografier/memoarer; jag djupstuderade ett antal sådana från teaterns värld under utbildningstiden. Hittills har jag släppt fyra titlar som jag skrivit på uppdrag: tre memoarböcker och en fackbok. Samtliga utgivna av Ekerlids förlag (2013, 2013, 2015 samt 2017). Jag har jobbat med Helena Ekholm, Johan och Anna Olsson, Stig Wiklund, Lars-Eric Uneståhl och Mikaela Urbom.

I Antologin Svensk haiku (Trombone förlag, 2009) medverkade jag med några dikter, tillsammans med författare som Tomas Tranströmer och Sture Allén. Sommaren 2011 skrev jag den poetiska berättelsen Träsmak till en utställning tillsammans med konstnärsgruppen KEPS. Det året sammanställde jag även ett antal dikter till haikusamlingen Viskningar och grus. Jag har figurerat i Provins och Författaren med några bidrag (dikter och tweets). Just nu skriver jag skönlitterära manus i tre olika samarbeten med andra författare samt har egna titlar på gång — först och främst en kortroman, inte helt otippat med lusten i centrum.


Martin Falkman, född 1976 i Helsingborg, debuterade 2016 med den psykologiska thrillern Tunneln i slutet av ljuset. 2017 utkom den speglade berättelsen Mördarens väg. Martin driver bloggen Den döda zonen och arbetar till vardags som kommunikatör på en svensk biståndsorganisation.

Nina Wähä, Testamentet

$
0
0

Boken är nominerad till Augustpriset 2019!

Är man ansvarig för sin familjs synder? Kan man egentligen göra något för att förändra historien? Kan man kanske skriva om den? Det är frågor Nina Wähä ställer i sin roman Testamente.

I Testamente möter vi Annie, som när hon blir gravid motvilligt åker hem till platsen där hon växte upp. Bondgården ligger i Tornedalen, med sitt eget språk, sitt eget meänkieli. Inte svenska, inte finska, något tredje. Ingen blir särskilt glad över att se henne.

Det här är nämligen en familj där en stor hemlighet ständigt hänger över dem. Två föräldrar och tolv barn, fjorton beroende på hur man räknar, som aldrig kommit överens.

Testemente är en familjeroman som inte liknar något annat. Lite som om Thomas Vinterbergs film Festen släppts ner i ett Jonathan Safran Foerskt universum.

Nina Wähäär född och bosatt i Stockholm. Hon debuterade 2007 med romanen S som i syster. Hon spelade en av huvudrollerna i filmen Babylonsjukan och har sjungit i popbandet Lacrosse. Romanerna Titta inte bakåt! (2010) och Testamente (2019) hyllades av kritiker samt nominerades till Augustpriset 2019.

Sagt om boken
"I läsningen av årets nominerade kandidater till Augustpriset har jag i helgen kommit fram till Nina Wähäs hyllade Testamente som kom ut i början av året. Det blev en både riktigt rolig och ibland riktigt hemsk resa i sällskap med en stor och trasig familj, ett kalejdoskop av helt olika människor som ändå sitter ihop, bundna till varandra som en råttkung." Läs Anders Kapps recension här.

"Hon är så bra att jag blir vansinnig."
/Expressen

"Jag är fullkomligt uppslukad ända från start, för Wähä kan verkligen skriva."
/Dagens Nyheter

Camilla Grebe, Skuggjägaren

$
0
0
Camilla Grebe
En februarinatt 1944 hittas en död kvinna fastspikad i golvet i Klarakvarteren i Stockholm. Trettio år senare hittas ytterligare en kvinna mördad i en sömnig Stockholmsförort. Det bisarra tillvägagångssättet är detsamma.

Jakten på mördaren får ödesdigra konsekvenser för de poliser som arbetar med fallet – Britt-Marie på 1970-talet, Hanne på 1980-talet och Malin, som är verksam idag.

"Skuggjägaren"är en originell och skickligt iscensatt spänningsroman om den okuvliga driften att förstå sig själv, men också ett stycke samtidshistoria som sträcker sig från andra världskriget till nutid.

Skuggjägaren är en fristående fortsättning på "Dvalan" (2018).

Camilla Grebeär född 1968 och bor i Stockholm. Hon är utbildad civilekonom vid Handelshögskolan och var bl.a. med och startade ljudboksförlaget StorySide samt har arbetat som marknadsdirektör på Lernia och som vd för Vin & Sprits dotterbolag Amfora Vinhus. Grebe debuterade 2009 tillsammans med sin syster Åsa Träff med Någon sorts frid. Serien om psykoterapeuten Siri Bergman följdes upp med Bittrare än döden 2011, Innan du dog 2012, Mannen utan hjärta 2013 och Eld och djupa vatten 2015.

Bittrare än döden och Innan du dog nominerades bägge till Svenska Deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman 2010 respektive 2012.

Camilla Grebe har även skrivit thriller-trilogin Moskva Noir tillsammans med Paul Leander-Engström.

2015 debuterade Camilla Grebe som författare på egen hand med den hyllade psykologiska thrillern Älskaren från huvudkontoret. Den har hittills översatts till 21 språk och rättigheterna har sålts till New Line, ett av USA:s mest välrenommerade filmbolag. Producent är Andrew Lazar, producent bakom bl.a. den Oscarsbelönade "Sniper". I samband med utgivningen av den engelska utgåvan (The Ice Beneath Her) utsågs Grebe till en av Amazon UK:s "rising stars" 2016.2017 kom den fristående uppföljaren till Älskaren från huvudkontoret: Husdjuret, som utsågs till årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademien och som 2018 belönades med Glasnyckeln för bästa skandinaviska dito.

Sagt om boken
"Än en gång visar Camilla Grebe upp sin fantastiska förmåga till förnyelse med Skuggjägaren som är den fjärde boken i hennes tredje serie. Hon debuterade 2009 och har nu kommit ut med tolv böcker när hon tioårsjubilerar som författare." Läs Anders Kapps recension här.

Article 3

$
0
0
Jussi Adler Olsen
Avdelning Q håller som vanligt till i Köpenhamnspolisens källarrum, men står nu inför stora utmaningar. Dels vad gäller arbetet, men också på det personliga planet. Gruppens sammanhållande länk Rose har nämligen sjunkit ner i en psykos vars trådar leder långt tillbaka in ett mörkt förflutet. Ett förflutet där ett grymt brott kan ha begåtts.

Det har kommit ledningen till känna att uppklarningsstatistiken för Avdelning Q ligger långt under det förväntade. Utan Roses hjälp måste de tre återstående medlemmarna – den karismatiske ledaren Carl Mørck, mystiske Assad och det senaste tillskottet Gordon – kämpa för att övertyga dem om att de ska få fortsätta sitt arbete. Samtidigt hittas en äldre kvinna mördad i Kongens Have och en galen bilist har inlett en dödlig jakt på unga kvinnor, medan nya brott planeras på en helt annan plats. Har händelserna ingenting med varandra att göra, eller finns ett samband begravt någonstans?

Jussi Adler-Olsen, född 1950, arbetade som tryckare, bokhandlare, journalist och förläggare innan han debuterade som författare 1997. Den första kriminalromanen i serien om avdelning Q kom tio år senare. Adler-Olsen har tilldelats en rad litterära utmärkelser, bland annat danska De Gyldne Laurbær och Skandinaviska Kriminalsällskapets Glasnyckeln. Hans böcker utkommer i 35 länder världen över.

Sagt om boken
 "Extra allt i Offer 2117", Läs Anders Kapps recension här.

Sofie Sarenbrant, Skamvrån

$
0
0
Sofie Sarenbrant
En flicka lägger sig på en spårvagnsräls i Bromma och sluter ögonen. I en annan del av Sverige hamnar en man i en djup grav i skogen. Ingen av deras nära och kära känner till den annalkande katastrofen. Kommer deras liv gå att rädda?

De två drabbade är inte bekanta, men har något livsavgörande gemensamt. Nu är det upp till kriminalinspektör Emma Sköld att hitta sambandet innan det är för sent. Fallet tar oväntade vändningar och blir mer personligt och skrämmande än hon kunde ana.

SKAMVRÅN är den sjunde delen i serien om kriminalinspektör Emma Sköld. På ett unikt sätt skildras akuta samtidsfrågor som psykisk ohälsa och självmord. Vad vet du egentligen om dina närmaste?

Sofie Sarenbrantär känd för sina fängslande, moderna spänningsromaner. Hon debuterade 2010 med Vecka 36 och två år senare blev hon författare på heltid. Hennes serie om den karriärinriktade kriminalinspektören Emma Sköld har sålt i närmare två miljoner exemplar och till fjorton länder. Den tredje delen, Visning pågår, blev Sveriges mest sålda deckarpocket 2015. När Tiggaren släpptes 2016 etablerades Sofie Sarenbrant som Sveriges starkast växande författarskap. Året därpå kom den psykologiska thrillern Bakom din rygg, den första boken i en trilogi om tre frisörer på Östermalm. Syndabocken, den efterlängtade fortsättningen på Tiggaren, blev årets mest lyssnade ljudbok på Storytel 2018 samt vann Stora E-bokspriset.

Sofie Sarenbrant vann pris som Årets deckarförfattare 2019.

Sagt om boken
Anders Kapp har läst hennes bok, läs hans recension här.

"Fantastiskt spännande Det är oerhört skickligt och effektivt berättat. Man kan inte sluta läsa!"
/TV4 Nyhetsmorgon

"Oavbrutet spännande en deckare som höjer sig över mängden."
/Bibliotekstjänst

Hon håller ett jäkla tempo, Sofie Sarenbrant. Här har vi en väl berättad kriminalhistoria; upptakten förbryllar, spänningen ökar och allt utvecklas i ett rasande tempo till ett crescendo.
/Ragna Fahlander, Mittmedia

Spännande och välskrivet.
/Björn G Stenberg, Upsala Nya Tidning

Riktigt, rasande ruggig ... Språket är tajt, drivet framåt starkt ... För dig som gillar riktiga nagelbitare.
/Kerstin Särneö, Tara

Varning: Läskigt bra.
/Blekinge Läns Tidning

”När det gäller att berätta om den ytliga samtiden finns det få som bräcker Sofie Sarenbrant.”
/Lotta Olsson, Dagens Nyheter

”Njut av Sofie Sarenbrants tempo, den smarta dialoge och de kalla kårarna längs ryggen.”
/Femina Danmark

”Som alltid med Sarenbrant fastnar jag och sträckläser.”
/Ebba von Sydow

Daniel Gustafsson, Odenplan

$
0
0

Daniel Gustafsson
Nominerad till Augustpriset 2019 i kategorin Årets skönlitterära bok.

Han glömmer att ge sin son vantarna på morgonen. Men att ta sig till skolan med ett par nya blir svårare än han tänkt. Från den tillfälliga lägenheten rör han sig ut i stadslandskapet vid Odenplan, där de fashionabla, nyrika gatorna måste ge plats även åt det trasiga och bortsållade. Såväl ovan som under jord pågår livet, eller den livsfientliga strävan efter ordning. I romanen Odenplan bryts personliga skuldtrauman mot omvärldens hårda former, centraleuropeiska minnen slår in i ett sönderfallande medvetande och gör stadens färger och lukter fantasmagoriskt påträngande. Och ett par vantars värde omförhandlas ständigt.

Daniel Gustafsson, född 1972, är översättare från engelska och ungerska. Odenplan är hans första roman.

Sagt om boken

"Här finns ett fantastiskt språk, ett drabbande tema, en intressant Ulysses-cover och mycket mer, men länge vacklar jag fram och tillbaka inför frågan om den verkligen är …
Läs Anders Kapps recension här.

"... en värdig och ytterst stilsäker debut som rör sig i en centraleuropeisk tradition som jag förknippar med Peter Handke och Herta Müller..."
/Ulf Karl Olov Nilsson, Svenska Dagbladet

"Daniel Gustafsson skriver med en imponerande säkerhet (...) Texten är avskalad och vackert klar, handlingen både driven och dröjande på ett sätt som faktiskt ibland för tanken till Virginia Woolf."
/Annina Rabe, Expressen

"Odenplan är framför allt en roman om ett tillstånd, och det är något som författaren framför allt fångar indirekt. Alla dessa detaljrika beskrivningar av till exempel kvarteren runt Odenplan, eller av den långsamma promenaden genom korridoren på en vårdcentral, tjänar till att metodiskt ringa in den här mannens kris. Och Daniel Gustafsson (en sen debutant, född -72) är stilsäker."
/Lennart Bromander, Aftonbladet

"Gustafsson skapar en spänning besläktad med drömmens naturliga dramaturgi - det man verkligen måste eller vill göra drabbas av en obegriplig tröghet (...) Med associationen som metod öppnas skeendet mot miniberättelser i den större (...) Jag kan verkligen tycka om det sättet att skriva. Det visar att inget ord är oskyldigt, utan alltid en riskfylld påminnelse om något annat, om något som öppnar en fördämning till ett flöde av fler ord och nya bilder."
/Malin Ullgren, Dagens Nyheter

"Varje skicklig författare vet att den obetydligaste händelse kan bli avgörande om den skrivs på rätt sätt. (...) Daniel Gustafsson har debuterat med en varsamt skriven roman om livets skörhet, och det med den äran."
/Andrea Lundgren, Göteborgs-Posten




Herman Lindqvist, Sverige - Polen : 1000 år av krig och kärlek

$
0
0
Herman Lindqvist
I tusen år har svenskar och polacker mötts i krig och kärlek, ändå är Polen ganska okänt för så många. Vi har haft polska drottningar och Polen en svensk kung. Två gånger har svenska arméer plundrat och ödelagt vårt grannland. På 1500-talet sökte över 500 svenskar skydd i Polen undan Vasakungars ilska och senare har tusentals polacker kommit till oss på flykt från förtryck, förföljelser och kommunism; flyktingar som berikat Sverige och satt avtryck i kultur och media. Polen är vårt nära grannland, ändå
så långt borta för de flesta svenskar. Herman Lindqvist, som bor i Warszawa, för oss genom svensk-polsk turbulens fram till dagens moderna, men politiskt omstridda Polen.

Herman Lindqvist har skrivit över sextio böcker och han skriver ständigt fler. Det är framför allt historiska verk, men också skönlitteratur, biografier, kåserier m.m.

Han föddes i Stockholm 1943, men växte upp i Helsingfors. Han tog studenten, läste statskunskap och började sitt yrkesliv som journalist. Vid 25 års ålder blev han utrikeskorrespondent för Aftonbladet och bevakade sedan under mer än tjugo år krig och katastrofer i alla världsdelar för Aftonbladet, Expressen, SVT och Riksradion. Numera är han bosatt i Warszawa.

År 1969 debuterade han med en reportagebok om den ryska invasionen av Tjeckoslovakien. I sin skönlitterära debut Strax före deadline (1980) skildrade han sina upplevelser då de röda khmererna tog över Pnom Penh i Kambodja.

Sedan 1990 är han heltidsförfattare. Under åren 1992–2006 utgavs hans stora verk Historien om Sverige i elva delar. Den bokserien har tillsammans med de omkring trettio avsnitten av Hermans historia som sändes i SVT mellan 1991 och 2002 starkt bidragit till det ökade historieintresset i Sverige. Många har vittnat om att det är Herman Lindqvists medryckande sätt att berätta som har fått dem intresserade av historia.

Herman Lindqvist har en djup kunskap om Sveriges kungahus, som han har skrivit flera böcker om, senast Kungligt och mänskligt (2010). Han har också undervisat prinsessorna Victoria och Madeleine i Sveriges historia.

Hans serie om franska historiska personligheter började 2008 med Madame de Pompadour, ett porträtt av 1700-talsborgarflickan som blev kunglig älskarinna och fick en maktställning som få andra. Året därpå kom Jean Bernadotte, mannen vi valde, om den franske marskalken som blev vår förste kung av ätten Bernadotte, Karl XIV Johan, och våren 2011 kom Ludvig XIV, Solkungen.

Herman Lindqvists självbiografi om livet som journalist och författare, Mitt i allt, kom 2012. Året därpå skrev han en bok han länge velat skriva, om Sveriges och Finlands gemensamma historia: När Finland var Sverige. För den belönades han med 18 000 euro av Svenska Litteratursällskapet i Finland och med ett hedersdoktorat vid Åbo Akademi. Därefter har den flitige författaren också skrivit om Erik XIV och om Sverige som kolonialmakt, något som ingen tagit ett samlat grepp om tidigare.

Fredrik Westin, Till toner från pianoön

$
0
0


till toner från pianoön

Omslaget är klart, boken är skickad på tryck. Dikterna i huvudet är slut för den här gången. Det är märkligt, när skrivandet är igång så flödar orden inne i huvudet, när sista bokstaven är skriven så blir det tyst igen....till nästa gång som det måste ut. 

Omslagsbilden den här gången kommer från samma filmrulle som "själamarker", den är tagen från ytterligare en utsikt från mitt barndomshem, den här gången ut mot Indalsälven, ut mot där pianoön en gång låg. "till toner från pianoön".

Boken släpps på Julfestivalen 30 nov 2019.
 


själamarker

Omslagets fram- och baksida är ett foto som ska visa på dubbla regnbågar över åkern utanför köksfönstret i mitt föräldrahem. En lagom kitschig bild som är tagen av mig med en instamatic-kamera någon gång början av 1980-talet, från en annan tid i ett yngre och mindre liv med visioner om att bli proffs i fotboll och ivrig väntan på nästa nummer av Buster. De tiderna är sedan länge förbi men bilden fångar ändå minnet och känslan av det som blivit titeln på diktsamlingen ”själamarker”. När jag tittar noga så ser jag blasten i potatislandet och till vänster i skogen så finns ett hemligt ställe dit blåsipporna kommer först av alla och till höger strax utanför bild så ligger "gröna gången" där liljekonvaljerna färgade marken grön och vit, ställen som min farmor visade mig som barn, alla dessa små ställen är som tidskapslar i mitt minne och bildar mina själamarker. Dikterna i boken har inget givet samband eller så finns det där ändå?

Fredrik Westin

Monica Gullman har läst Själamarker
Jag är ingen lyrikläsare men nu har jag läst Fredrik Westins nya lyriksamling, Själamarker.

Jag är helt tagen, så vackert, så lätt flyter raderna…………. Jag har läst den två gånger och kommer att läsa den många gånger till.

Ett par utdrag:
Perrong:
Jag är en perrong där många har väntat
Som många har lämnat, som vissa har vinkat av,
Som några har längtat till,
Som blev en slutstation för den rätta resenären.

Precis innan december.:
När det svärtas som mest, då anas något, där mitt i mörkret kommer löften om ljuset.
Likt en fördrivning av det onda, i det kalla, en tyst överenskommelse om tillfällig vapenvila.

En klump i halsen och några torkade tårar på min kind, så berörd är jag. 108 sidor att läsa gång på gång.

Den får 5/5 i betyg av mig

Monica Gullman
Vängåvans kulturtant

 


Sofia Weiss, Kör hårt, NOA!

$
0
0
Sofia Weiss
Noa är inte glad. Allt går emot honom. Kompisarna frågar inte om han vill vara med. Pappa åker på semester utan Noa. Och det värsta av allt är att efter sommarlovet börjar Noa i en ny skola, där han inte känner någon! Inget kan bli värre, så när mamma vill att han testar mountainbike, då gör han det. Att prova nya grejer är inte så farligt, påstår hon. Fast just det här med mountainbike blir farligare än mamma tror. Vilken tur att Soraya är med och cyklar med Noa.



Sofia Weiss är barnbibliotekarie på Sundsvalls Bibliotek och det här är hennes tredje bok.

Jan och Maria Berglin; Nya bokstavskombinationer

$
0
0

Det finns saker man kan lita på. Att vintern alltid kommer tillbaka när man helst av allt vill slippa. Att smörgåsen landar med sovelsidan ned. Att på en normal arbetsplats gör tio procent sitt jobb och resten småfuskar sig fram. Att strängt taget allt kan klassas som ekologiskt. Att ens liv hade kunnat vara radikalt annorlunda om man bara hade fått heta Eva-Maria. Att allt faller sönder och Fenrisulven ränner. Att Göran Greider alltid har något att tillägga (utom möjligtvis om infiltrationsbäddar). Och att det snart är dags att köpa årets Berglin inklusive kalender och lägga under granen. För vad skulle vi egentligen begripa av vår samtid om inte Jan och Maria Berglin hade sammanfattat den åt oss varje vecka? Vad skulle vi veta om The Rynnerblads, The Drevhögs, The Flakmyrs och The Bjällermalms någonstans därute om inte de hade iakttagit, tjuvlyssnat och spionfotograferat? Nya bokstavskombinationer är årets oumbärliga samling av fyrrutingar och ensidesteckningar. 2019 på en tallrik.


Så går en dag än från vår tid och ytterligare 365, upptecknade och nedtecknade och tecknade av Jan och Maria Berglin. Plus bonusmånaden Mörv som traditionsenligt infaller mellan november och december. Om plågorna är jämna så räcker de längre.


I över tre decennier har Jan och Maria Berglin skildrat läget i landet med sin oefterhärmliga blandning av humor, samhällskritik och vankelmod. Nya bokstavskombinationerär deras nya samling av fyrrutingar och ensidesteckningar från året som gått dagsfärsk humor som aldrig blir inaktuell.

Jan Berglin är tecknare och lärare. Maria Berglin är skribent och konstnär. De är bosatta i Gävle. Jan Berglin har mottagit flera priser och utmärkelser, bland annat Alf Henrikson-priset 2004 och Albert Engström-priset 2007. Tillsammans erhöll de Natur & Kulturs Kulturpris 2013. Deras serie publiceras varje vecka i åtta svenska dagstidningar.



Jan Berglin, är en mycket populär serietecknare, som bland annat gett upphov till de satiriska serierna Berglins och Far och jag.

Jan Berglin bor i Gävle. Han brukar betecknas som samtidsskildrare i serieform och har framför allt blivit uppskattad för dråpliga kommentarer kring vardagslivets situationer. Ett annat typiskt inslag i Berglins serier är skildringar av skolvärlden, lärare och akademiker i allmänhet i humoristisk och satirisk form.

Jan Berglin

I samband med sina studier debuterade han 1985 som serietecknare i studenttidningen Ergo, där han fortfarande medverkar. Hans serier i Ergo blev mycket uppskattade av Uppsalastudenterna vilket ledde till att Svenska Dagbladet fick upp ögonen för Berglins produktion. Svenska Dagbladet publicerade sin första Berglin-serie 4 januari 1995. Hans serier kan också ses i tidningar som Arbetarbladet, Arbetaren, Ingenjören, Kommunalarbetaren och i serietidningen Larson!.

Jan Berglin samarbetar med sin fru Maria Berglin med både uppslag till sina teckningar och utformningen av dem, vilket har lett till att serien i Svenska Dagbladet har bytt namn från Berglin till Berglins.

Uppslag i Sundsvalls Tidning, 29 augusti 2015


Monica Gullman har läst Peter Robinson och Anna Hope

$
0
0

Förödande konsekvenser, Peter Robinson

Ny stark spänningsroman med kriminalkommissarie Alan Banks! En pojke från Mellanöstern hittas nedtryckt och död i en soptunna i Eastvales ruffigaste kvarter. Kriminalkommissarie Alan Banks och hans kollega Annie Cabbot kallas in för att leda utredningen, men den tar en drastisk vändning när det visar sig att pojken har blivit knivhuggen till döds på en annan plats. Vem är pojken? Och var kom han ifrån? Samtidigt hittas en heroinmissbrukare död av en överdos i ett område där ett köpcentrum ska byggas. När Banks får upp ögonen för en suspekt byggherre, inser han att hans upptäckter kan leda till något fruktansvärt...

Sagt om boken:

Detta är hans 20:e bok om kriminalkommissarie Alan Banks. Engelsk kriminallitteratur när den är som bäst.
En pojke i 12-14 års ålder hittas knivmördad, nedtryckt i en soptunna. Ingen vet vem han är, han är inte anmäld saknad. Alan Banks och hans team har inget att gå på.
En äldre man, drogmissbrukare, hittas i sitt sunkiga hus, död. En överdos, kanylen sitter kvar i armvecket. Självmord eller mord är frågan?
Nu drar utredningen igång på allvar. Alan Banks hittar en koppling till den droghandel som eskalerat i området. Leveranslinan av knarket sköts av unga pojkar som inte är straffmyndiga. Banks vill komma åt de som sitter högst upp i den albanska drogkartellen.
Samtidigt får man följa Nelia Melnic, Zelda, vackra mörkögda Zelda som blev kidnappad i Moldavien som 17-åring, förd till ett hus där hon blir inlåst i tio år och utnyttjad av män som prostituerad. Med hjälp av en man som blir förälskad i henne lyckas hon fly. En av hennes färdigheter är att hon aldrig glömmer ett ansikte. Detta gör att hon får arbete hos NCA ”National Crime Agency i London”. Hennes fokus är dock att hämnas på den person som kidnappade och våldtog henne. En grym och våldsamt brutal man.
Peter Robinson är en mästare på att variera sina intriger och teman. Något som också visar sig i handlingen i denna kriminalroman. Alan Banks har ju blivit en favoritkaraktär, han är lite av en livsnjutare, kopplar gärna av med musik en whiskey och ett glas gott vin.
Han är superskärpt och lyckas alltid lösa de mest invecklade brott, annars vore han inte Alan Banks.

4/5 i betyg / Monica Gullman


Förväntan, Anna Hope

När ingenting blev som man hade tänkt sig
Hannah, Cate och Lissa är unga, färgstarka och oskiljaktiga. De bor i East End i London och deras tillvaro genomsyras av konst, aktivism, romantiska äventyr och känslan av att ha hela livet framför sig. De är fulla av liv och energi. De är bästa vänner.
Tio år senare har livet inte riktigt blivit som de förväntade sig. Istället befinner de sig mitt bland spillrorna av misslyckade karriärer och svalnande äktenskap. Alla tre längtar efter det som någon av de andra har. Alla tre frågar sig samma sak: Hur lever man ett meningsfullt liv?
'Förväntan'är en roman om vänskapens toppar och dalar, hur den kan tappa fart bara för att sedan komma tillbaka starkare än någonsin. Om att hitta sin egen väg framåt. Den utforskar det där gränslandet mellan förväntningar och verkligheten en plats full av drömmar, längtan och smärta där vi alla lever våra liv.

Sagt om boken:

Anna Hope har studerat på Oxford University och Royal Academy of Dramatic. Hon bor i Sussex med sin man och dotter.
Boken handlar om tre kvinnor, Hannah, Cate och Lissa. Livet leker, de ägnar sig åt konst, romantiska äventyr och känner att de har hela livet framför sig. 10 år senare, livet blev inte riktigt som de förväntade sig. Deras förhoppningar och drömmar om karriärer, lyckliga äktenskap, barn, evig vänskap går inte i uppfyllelse.
Cate har gift sig, träffade sin man, Sam, på en dejtingsida, de gifter sig, får ett barn, Tom, han håller på att knäcka henne, ett evigt ammande dag som natt. Hon känner sig som en usel mamma som inte orkar.
Hannah längtar efter barn, har under en treårs period genomgått alla prov och tester som finns för att bli gravid, alla misslyckas, hon är helt fixerad på att bli mamma men det vill sig inte riktigt och åren går. Hennes man, Nathan börjar tröttna, han söker tröst hos Lissi som har en misslyckad karriär som skådespelerska, hon går på den ena audition efter den andra. Får sällan napp och är i stort behov av pengar till hyra och uppehälle. Hon öppnar sin dörr för Nathan, i alla fall tillfälligt.
Alla tre längtar efter något som de andra har. Frågan är, hur lever man ett lyckligt och meningsfullt liv?
En underbar roman om kärlek systerskap och frågeställningar som definierar en hel generation. Detta har Anna Hope skildrat med blixtrande intelligens och knivskarp blick. En plats full av drömmar, längtan och smärta, där vi alla lever våra liv.

4/5 i betyg / Monica Gullman
Viewing all 732 articles
Browse latest View live


Latest Images